4 April 2013

Unele dintre cele mai cautate locuri de munca in momentul de fata nu existau acum 10 ani. Spre exemplu, in anul 2003 probabil erai considerat „de pe alta planeta” daca aveai titulatura de „Social Media Marketer” si le spuneai celor din jur ca te ocupi cu postarea de imagini, filme si comunicarea mesajelor organizatiei catre fanii de pe o retea de socializare. Astazi Facebook numara peste 2,4 miliarde de utilizatori in toata lumea.

Elevii si studentii se pregatesc acum pentru joburi care inca nu exista si cu siguranta vor lucra cu tehnologii care nu s-au inventat deocamdata. Acest ritm al schimbarii este pentru unele persoane un motiv de ingrijorare, iar pentru altele un ingredient necesar progresului care condimenteaza vietile cotidiene. Indiferent in ce categorie te afli, iti propun sa facem o radiografie a evolutiei modului in care muncim, evidentiind cateva joburi populare care au disparut in diverse perioade ale istoriei.

1. Operator telefonic in centrala

centralista-meserii-care-au-disparutPana in anii ’80 – ’90, toate convorbirile erau directionate prin intermediul unui panou care conecta diferite linii telefonice, o centrala telefonica manuala. Operatorii erau folositi in principal pentru convorbirile la distanta. Daca doreai sa vorbesti cu o ruda din alt oras, trebuia mai intai sa suni la operatorul telefonic si sa dai o comanda, dupa care „centralista” iti facea legatura, iti spunea „Vorbiti!” si de cele mai multe ori inchidea telefonul pentru a nu iti asculta convorbirea.

Acest post a disparut odata cu aparitia centralelor telefonice automate si modernizarea infrastructurii de telecomunicatii. “Urmasul” acestei meserii este operatorul de call center care raspunde clientilor si ii directioneaza catre diferite solutii/departamente pentru rezolvarea problemelor.

2. Lustragiu

meserii-care-au -disparutPana in anii ’30 meseria de lustragiu era destul de populara. In intersectiie importante, fiecare colt de strada gazduia cate o persoana care se ocupa cu lustruirea pantofilor. Inarmati cu o ladita ce continea creme, carpe din diverse materiale si eventual un scaun pentru clienti, lustragii aveau grija ca pantofii sa straluceasca inainte de o intalnire importanta.

Asa cum tinerii din zilele noastre isi iau pe timpul verii diferite joburi sezoniere precum barman, hostess, promoter, agent de vanzari, pe vremuri alegeau uneori meseria de lustragiu. Profesia a disparut din cauza sistemelor ce aplica crema de pantofi cu usurinta, fara a te murdari si a aparatelor electrice de lustruit pantofi.

3. „Trezitor” – Knocker-upper

trezitor-joburi-care-au-disparutRevolutia industriala din secolul al XIX-lea a creat o problema: daca pana atunci trezitul la ora fixa nu era atat de important, acum toti muncitorii trebuiau sa fie in acelasi timp la serviciu. Pana la aparitia primelor forme de ceas desteptator care sa aiba dimensiuni reduse si sa poata fi achizitionat de oamenii de rand, o persoana era platita sa stea toata noaptea treaza si apoi sa bata pe la usi sau in geamurile caselor pentru a-i trezi pe cei care trebuiau sa nu intarzie la serviciu.

Aceasta meserie interesanta nu a fost raspandita la noi in tara, deoarece industrializarea a avut loc mai tarziu, dupa aparitia ceasurilor cu alarma.

4. „Pozar – Fotograful cu ursul impaiat”

joburi-disparuteAcum poti face o poza cu telefonul mobil, tableta, camera video sau cu aparate foto de mici dimensiuni. Pana acum 20 de ani, persoanele care detineau un aparat foto erau mult mai putine si in plus, vizualizarea fotografiilor presupunea un intreg proces de developare.

Astfel, diversi fotografi investeau intr-un aparat Polaroid care obtinea pozele „la minut” si un decor format in principal din animale salbatice impaiate (ursi, vulpi, lupi) sau animale vii mai deosebite (papagali, igoane, anumite specii de caini, …). In zilele insorite la mare, la munte, chiar si pe aleile parcurilor te puteai fotografia alaturi de cei dragi si primeai pe loc sau a doua zi poza pentru a o pastra drept amintire.


5. Plutas

plutas-meserii-disparuteAceasta meserie ce a existat pana la inceputul secolului XX cand a avut loc o puternica dezvoltare a infrastructurii transporturilor si a autovehiculelor. Lemnul, materie prima importanta, era folosit atat pentru incalzire cat si ca material de baza in manufactura diverselor obiecte. Cea mai usoara si mai ieftina metoda de transport era deplasarea bustenilor pe apele curgatoare, iar plutasul era persoana care organiza si coordona acest tip de transport.

Misiunea plutasilor era de a ghida bustenii si de a elimina obstacolele din calea lor, iar alteori de a ramane in urma plutelor pentru a salva bustenii intepeniti in mal sau in verdeata.

lampagiu-meserii-disparute

6. Lampagiu

In 1884 Timisoara devine primul oras iluminat electric din Europa. Pana la introducerea in orase a acestui sistem, iluminatul public era bazat pe lampi care trebuiau aprinse, stinse si intretinute. Lampagiul facea parte din administratia locala si se ocupa de toate aceste lucruri, asigurandu-se ca trecatorii pot circula pe strazi si noaptea.

7. Dactilograf

dactilograf-meserii-disparute

Acum 30 de ani rapoartele, prezentarile si alte tipuri de documente nu puteau fi intocmite de pe laptopul personal pentru ca acesta nu fusese inca inventat. Oamenii redactau documentul de mana sau aveau diverse modele de acte pe care dactilograful trebuia sa le modifice si sa le scrie folosind masina de scris. Dactilografia era o meserie populara in randul femeilor care oacupau acest post intr-o companie deseori cu speranta de a fi promovate pe pozitia de secretara sau asistenta.

Vremurile in care o persoana isi pastra un singur loc de munca pe intreg parcursul vietii au apus. Daca parintii nostri au lucrat toata viata in 2 sau 3 locuri, noi in ceva mai multe pana in prezent, statisticile arata ca absolventii care ies in acest moment de pe bancile scolii vor schimba intre 10 si 14 locuri de munca pana la varsta de 38 de ani. Mai mult, daca te uiti la colegii tai de serviciu, aproximativ 1 din 4 lucreaza in compania ta de mai putin de un an si aproape jumatate dintre ei se afla in companie de mai putin de 5 ani.

Afla cum poti face fata provocarilor rezultate din aceatsa dinamica si invata sa implementezi in organizatia din care faci parte un sistem de leadership care sa genereze decizii profitabile si o echipa motivata participand la Brightboss – Arta conducerii in vremuri dificile.

Autor: Mihai Arghire – Business Development Manager & Trainer

Tagged , |

Adauga un comentariu

 

 

 

 

Blue Captcha Image
Refresh

*