18 June 2015

Mihai Arghire

Bunii negociatori reusesc sa incheie o negociere astfel incat fiecare parte implicata sa simta ca a facut un “deal” bun si sa aiba un sentiment pozitiv.
Cel mai mult putem invata de la negociatorii din jurul nostru si pentru a face acest lucru este important sa incepem sa constientizam momentele de negociere si motivele pentru care facem anumite alegeri, atat in business, cat si in viata personala.
Un exemplu de negociatori iscusiti sunt copiii si va invit sa urmariti cu mare atentie ce tehnici aplica pentru a va convinge sa luati anumite decizii.

Ce este negocierea
Negocierea este un proces in care exista cel putin doua parti care doresc sa isi atinga un obiectiv si fac asta ajungand la o intelegere asupra careia acestea cad de acord si pe care o sustin. In practica, acest proces este ilustrat in fiecare zi din viata noastra in situatii ca de exemplu: atunci cand negociem cu partenerul de viata unde sa iesim in oras, cand ne tocmim cu copiii asupra jucariilor pe care si le doresc, cand incercam sa gasim motive in fata furnizorilor pentru a obtine un pret mai mic sau cand dezvoltam pledoarii elaborate pentru a convinge un potential client de beneficiile produselor pe care le oferim.

Nu toti suntem facuti pentru negociere. Dar o putem invata
Cu siguranta negocierea este o abilitate care poate fi dezvoltata insa, asa cum dupa doua ore de scoala de sofat nu poti spune ca ai devenit un bun sofer, la fel dupa cateva incercari de a aplica tehnici de negociere intr-o intalnire nu poti spune ca ai devenit un bun negociator.
Este o abilitate care, la fel ca oricare alta, poate fi dezvoltata si perfectionata prin antrenament. Bineinteles, exista persoane care sunt ajutate de talentul nativ, dar cred ca oricine poate deveni un negociator iscusit, daca se pregateste pentru asta.

Cititi continuarea pe Business24

Tagged , |

Adauga un comentariu

 

 

 

 

Blue Captcha Image
Refresh

*