Ce inseamna intraprenor? ✔️ In culisele unei meserii fascinante!

Ce inseamna intraprenor? ✔️ In culisele unei meserii fascinante!

Unele dintre cele mai interesante concepte dezvoltate de catre specialisti, indiferent de domeniul in care activeaza, sunt derivate din cele deja existente, insa care exploreaza o directie cu totul noua, inovativa, la care absolut nimeni nu s-a mai gandit pana atunci. Este si cazul autorului si inventatorului american Gifford Pinchot, care a creat termenul de "intraprenor", in anul 1985. Insa ce inseamna intraprenor si, in special, de ce atat de multi angajati tind, mai mult sau mai putin constient, catre acest statut, unul deopotriva privilegiat si fascinant? Parcurge randurile urmatoare pentru a afla si lasa-te inspirat de ele, dand sansa unei noi directii in cariera ta!

​Ce inseamna intraprenor? Spre deosebire de un antreprenor, un... intraprenor este angajat al unei companii, dezvoltand idei, proiecte, produse si servicii noi in cadrul acesteia, care duc la succesul business-ului, din toate punctele de vedere (financiar, al notorietatii etc.), pe termen mediu si lung. Partea cu adevarat captivanta, dupa cum probabil ti-ai dat seama deja, este ca oricine isi poate asuma acest rol, cu randul sau in acelasi timp, lucrand atat in echipa, cat si pe cont propriu, pentru beneficii mai mari decat cele clasice (salariu, prime, bonusuri etc.). Cu alte cuvinte, un astfel de profesionist poseda o viziune similara unui proprietar de afacere si are capacitatea de a vedea "the greater picture".

Bineinteles, un... antreprenor care nu intelege ce inseamna intraprenor nu poate nici sprijini aparitia si cresterea unor asemenea experti in interiorul organizatiei sale. Acesta din urma are nevoie de o mai mare autonomie, flexibilitate, lipsa unor deadline-uri foarte rigide si a unui control riguros din partea superiorilor, pentru a-si putea contura in liniste, atat la propriu, cat si la figurat, ideile care vor duce la evolutia lui si a firmei, in paralel. Iata, in continuare, un tabel comparativ intre cele doua functii amintite anterior, prezentand asemanarile si diferentele considerabile dintre ele:

Ce inseamna intraprenor VS antreprenor

  • Definitie - un angajat care lucreaza la un proiect inovativ sau o idee proprie, in cadrul unei companii VS un profesionist pe cont propriu, care construieste un business nou, cu propriile resurse;
  • Scop - cresterea competitivitatii organizatiei VS crearea unui produs/serviciu cu valoare socio-economica
  • Mod de operare - opereaza in interiorul organizatiei VS opereaza in afara unei companii deja existente;
  • Motivatie - libertatea de a inova, sprijinul si stimulentele din partea organizatiei VS pasiune, independenta, castiguri financiare;
  • Sustinere - din partea superiorilor din propria companie VS din partea fondurilor de investitii de capital de risc;
  • Riscuri - riscuri limitate VS vulnerabilitate la toate tipurile de risc;
  • Independenta - limitata, este nevoie de aprobari si decizii luate in colaborare VS independenta totala;
  • Orientare - isi serveste organizatia si propriile scopuri VS deserveste in primul rand clientii etc.;
  • Limitare temporala - organizatia stabileste anumite deadline-uri VS fara limitare temporala.

In concluzie, daca detii sau doresti sa deprinzi, spre exemplu in cadrul training-urilor noastre, abilitati de leadership, adaptabilitate, rezistenta mare la schimbare si mai multa inspiratie in luarea deciziilor, poti urma cu siguranta calea... intraprenoriatului, care poate fi considerat un fel de antreprenoriat "cu plasa de siguranta". Bineinteles, este doar inceputul, iar cariera ta poate atinge noi culmi, cat de curand. Mult succes!

Articole similare

Taibi Kahler, fondatorul PCM®

Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.

Afla mai multe
Cultura chinezească, cultura englezească.... cultura organizațională

Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!

Afla mai multe
Vânzătorul ascuns și vânzarea inspirațională

Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi? 

Afla mai multe
Facebook LinkedIn Instagram Twitter
Brightway.ro
Programe de dezvoltare organizațională și soluții inovatoare care te ajută să câștigi timp, bani și înțelepciune.
Strada Popa Nan, nr. 171, Bucuresti
0745 755 484
BUCURESTI
030584
ROMANIA
mihai.arghire@brightway.ro
  1. Ce inseamna intraprenor? ✔️ In culisele unei meserii fascinante!