Iata cum sa ai o atitudine proactiva la locul de munca, in cativa pasi simpli!

Iata cum sa ai o atitudine proactiva la locul de munca, in cativa pasi simpli!

Alaturi de "asertivitate", despre care am vorbit de curand, proactivitatea este o alta atitudine foarte apreciata in randul angajatorilor, respectiv managerilor din companiile moderne de top, cu o viziune orientata catre viitor. Bineinteles, sa fii proactiv "suna bine", insa cati dintre angajatii fara functii de conducere cunosc cu adevarat semnificatia acestui termen? Citind articolul in continuare, vei afla nu numai ce este, ci si cum sa adopti o atitudine proactiva la locul de munca, o abordare care iti va aduce numai beneficii, atat pe termen scurt, cat mai ales pe termen mediu si lung!

Conform celebrului dictionar american Merriam Webster, a fi proactiv inseamna "a actiona in anticiparea viitoarelor probleme, nevoi sau schimbari", cuvantul fiind antonim cu "reactiv", desemnand persoanele care reactioneaza la orice problema sau schimbare dupa ce aceasta s-a produs ori la o nevoie abia in momentul in care ea devine stringenta.

Aceeasi sursa identifica diferite calitati ale oamenilor proactivi: prevazatori, utili, chibzuiti, vizionari, atenti, perspicace, intelepti etc. Pe de alta parte, pe lista antonimelor, isi fac loc defecte precum nepasarea, imprudenta etc. In atare conditii, este clar de ce orice manager din lume isi doreste angajati proactivi: intrucat acestia sunt orientati catre rezolvarea problemelor, nu catre crearea sau resimtirea lor, au un puternic simt de anticipatie si o atitudine intotdeauna pozitiva, inspre progresul lor si al organizatiei din care fac parte (intelegand ca acestea doua merg intotdeauna "mana in mana").

Insa cum sa ai o atitudine proactiva, cum sa iesi in evidenta atat prin rezultatele muncii tale, cat si prin pozitionarea corecta fata de colegi, superiori si fata de companie insasi? Iata cateva sfaturi oferite de catre specialistii nostri:

- de fiecare data cand managerul adreseaza o intrebare si se lasa linistea, fii tu cel care propune primul o solutie (chiar daca poate fi si cea mai evidenta dintre acestea) sau care isi asuma responsabilitatea;

- asigura-te intotdeauna ca vorbele tale sunt insotite si de fapte pe masura, acestea din urma fiind cel putin la fel de importante pentru atingerea obiectivelor dorite (atat personale/profesionale, cat si la nivelul companiei din care faci parte);

- nu da niciodata vina pe colegi pentru o nereusita, ci fie asuma-ti partea ta de responsabilitate, fie gaseste solutii pentru depasirea problemelor actuale sau potentiale (care se intrevad in viitorul pe termen scurt si mediu);

- dovedeste, prin fiecare actiune, ca iti doresti sa evoluezi pe toate planurile si sa ai mai multe responsabilitati, pentru a putea avea si mai multe beneficii;

- raspunde cu promptitudine tuturor solicitarilor, insa prioritizeaza-le si incearca sa anticipezi care vor fi reactiile celorlalti la mesajele tale, pentru a fi intotdeauna cu un pas inaintea lor (similar jocului de sah);

- dovedeste ca esti un om de cuvant, nu promite niciodata mai mult decat poti face si respecta mereu lucrurile la care te inhami (astfel, vei dobandi increderea si admiratia celorlalti);

- scapa de cele mai cunoscute metehne ale unora dintre angajatii romani (spre exemplu, "Merge si asa" sau "Mie/noua nu ni se poate intampla" etc.).


Este important de spus ca nimeni nu se naste cu o atitudine proactiva, ci aceasta se construieste in timp. Brightway® iti pune la dispozitie Training-ul Growth Mindset, printre rezultatele caruia se numara: dobandirea capacitatii de adaptare la schimbari neprevazute; cresterea motivatiei; sporirea increderii in sine si a energiei; cresterea nivelului de initiativa; cresterea capacitatii de repozitionare dupa esec; prevenirea conflictelor etc. Toate aceste noi abilitati, pe care le vei castiga dupa participarea la cursul de Growth Mindset, au un rol esential in creionarea unei atitudini proactive, pentru binele si viitorul tau si al companiei din care faci parte. Te asteptam!

Articole similare

Taibi Kahler, fondatorul PCM®

Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.

Afla mai multe
Cultura chinezească, cultura englezească.... cultura organizațională

Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!

Afla mai multe
Vânzătorul ascuns și vânzarea inspirațională

Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi? 

Afla mai multe
Facebook LinkedIn Instagram Twitter
Brightway.ro
Programe de dezvoltare organizațională și soluții inovatoare care te ajută să câștigi timp, bani și înțelepciune.
Strada Popa Nan, nr. 171, Bucuresti
0745 755 484
BUCURESTI
030584
ROMANIA
mihai.arghire@brightway.ro
  1. Iata cum sa ai o atitudine proactiva la locul de munca, in cativa pasi simpli!