Iata cum sa-ti "prezinti" defectele la interviul de angajare

Iata cum sa-ti "prezinti" defectele la interviul de angajare

Interviurile de angajare sunt unele dintre cele mai dificile incercari prin care trecem in viata profesionala, din mai multe motive. Desi un CV online ne ajuta sa ne prezentam abilitatile si experienta intr-un mod eficient, pot exista anumite evenimente neprevazute. In primul rand, ele se pot dovedi cruciale in ceea ce priveste viitorul carierei noastre, stabilind intreg traseul ulterior pe care il vom parcurge. In al doilea rand, tensiunea si emotiile pot atinge cote paroxistice, lucrand in detrimentul nostru si al obiectivului pe care vrem sa il atingem. Nu in ultimul rand, hazardul si factorul imprevizibil joaca un rol important, intrucat niciodata nu stim exact ceea ce ne asteapta, cum va fi omul de pe celalalt scaun, ce intrebari ne va adresa etc.

In aceste conditii, cel mai rau si frustrant lucru care ni se poate intampla este sa ne autosabotam, mai precis sa ajungem in situatia in care sa ne punem singuri bete in roate. O asemenea "ocazie" se poate ivi in momentul in care vine vorba despre delicatul subiect al defectelor, la interviul de angajare. Cand ni se adreseaza respectiva intrebare, este lesne de inteles ca nu putem raspunde prin negarea evidentei, intrucat nimeni nu este perfect. Insa ce e de facut? Expertii Brightway® iti prezinta doua strategii pe care le poti utiliza, in functie de context si de inspiratia de moment:

Defecte la interviu - strategia #1. Prezentarea unor defecte care uneori ar putea fi considerate si calitati. Inainte de a explica la ce ne referim, trebuie precizat ca este absolut obligatoriu sa fii sincer atat cu tine insuti, cat si cu potentialul angajator, atunci cand vine vorba despre defectele tale. La capitolul de fata, ar putea intra punctualitatea exacerbata sau organizarea pana in cele mai mici detalii. Teoretic, ele "suna bine" si ar putea chiar sa fie cerute de fisa postului, insa, la fel ca orice alt lucru dus la extrem, exista posibilitatea de a fi daunatoare. Astfel, un angajat prea punctual ar putea fi considerat inflexibil sau scortos, deci nu foarte colegial, in timp ce unul prea chibzuit ar putea fi acuzat de lipsa de adaptabilitate ori proactivitate. Bineinteles, cat timp incerci sa iti temperezi aceste defecte, ele se pot transforma in calitati chiar foarte cerute si utile.

Defecte la interviu - strategia #2. Exemplificarea unor defecte mai putin relevante pentru postul respectiv. O alta tactica pe care o poti aborda se refera la prezentarea unor defecte care nu sunt neaparat relevante pentru job-ul sau compania pe care urmaresti sa o deservesti. Spre exemplu, poti vorbi despre incapatanarea, timiditatea sau sensibilitatea ta, mai ales daca fisa postului nu prezinta neconcordante cu aceste trasaturi (spre exemplu, un manager nu trebuie sa fie timid, un medic sau un controlor de trafic aerian nu trebuie sa fie prea sensibil etc.). De asemenea, poti prezenta respectivele defecte drept unele reversibile, in sensul ca depui eforturi pentru a le transforma in beneficiul tau.

Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca exista anumite defecte care nu trebuie sub nicio forma evidentiate in cadrul unui interviu de angajare. Printre acestea, se numara organizarea defectuoasa, lipsa de punctualitate, nesupunerea fata de superiori etc. Daca stii ca ai asemenea tendinte, poti urma unele dintre cursurile noastre, pentru a le corecta. Mult succes!

Articole similare

Taibi Kahler, fondatorul PCM®

Află povestea Dr. Taibi Kahler într-un articol bine ducumentat și descoperă cum a ajuns să creeze metodologia PCM® și să colaboreze cu NASA.

Afla mai multe
Cultura chinezească, cultura englezească.... cultura organizațională

Cultura organizațională are la bază valorile oamenilor, totalizează acele lucruri despre care poți spune "la noi așa se face". Află cum poate să te ajute să obții performanță!

Afla mai multe
Vânzătorul ascuns și vânzarea inspirațională

Până nu demult vânzarea era un proces foarte bine articulat, în care funcția de agent de vânzări era destul de controversată. Cum stau lucrurile în ziua de azi? 

Afla mai multe
Facebook LinkedIn Instagram Twitter
Brightway.ro
Programe de dezvoltare organizațională și soluții inovatoare care te ajută să câștigi timp, bani și înțelepciune.
Strada Popa Nan, nr. 171, Bucuresti
0745 755 484
BUCURESTI
030584
ROMANIA
mihai.arghire@brightway.ro
  1. Iata cum sa-ti "prezinti" defectele la interviul de angajare